Home Симптоми на Диабет

Симптоми по Краката

Симптоми по Краката

Ако имате диабет, един от основните проблеми, които можете да изпитате, са проблеми с краката. Проблеми с краката се срещат при 50% от хората с диабет и са често срещано усложнение на болестта. Могат да доведат до заболеваемост и дори смъртност.


Мазоли

Ако имате диабет, Вие по-вероятно и доста често бихте могли да страдате от мазоли. Това е така, защото това са области с високо налягане по крайниците. Наличието на твърде многото мазол може да означава, че може да се наложи терапевтични обувки или инкрустации. Понякога мазолите стават много дебели, разграждат се и се превръщат в язви (открити рани), ако не се почистват. Мазолите в много случаи са много опасни и пренебрегването им може да доведе до инфекция. Желателно е да се обърнете към личния си лекар при усложнения или тяхното премахване. Никога не отстранявайте мазоли с химически агенти. Тези продукти могат да изгорят кожата ви.

Язвите са сериозен проблем

Хората с диабет често страдат от язви и около 15% от диабетиците имат тежки язви по краката. Ако използвате инсулин сте с по-висок риск да получите язви. Наднорменото тегло и използването на алкохол и тютюн също играе важна роля в развитието на язвите по краката.

Съдовите язви и диабетната гангрена на долните крайници са сериозен здравен проблем, който засяга голям брой хора с диабет, създавайки голямо предизвикателство за здравните специалисти. Диабетните проблеми по крайниците са резултат от три основни заболявания, които могат да се появяват самостоятелно или в комбинация. Това са: периферна невропатия, периферна артериална болест и инфекция. Последствия от тези патологии са язва, болезнена невропатия, гангрена и ампутация.

Превантивната грижа на крак е важна

Тъй като хората с диабет са много предразположени към проблеми с краката, е много важно да се поддържа добра превантивни грижи за тях.
Трябва да почиствате стъпалата си два пъти на ден, с мек сапун (DiaClin Душ Гел) и хладка вода. Винаги подсушете старателно, особено между пръстите. Проверявайте внимателно за порязвания, натъртвания, рани, или промени на ноктите. Когато откриете рани, трябва незабавно да отидеш на лекар.

 

Copyright © 2020 Diaclin Bulgaria. All rights reserved.