Home Симптоми на Диабет

Симптоми в Устната кухина

Симптоми в Устната кухина

Захарният диабет е от групата на метаболитните заболявания, при които човек има висока кръвна захар, или защото тялото не произвежда достатъчно инсулин, или защото клетките не реагират на инсулин, който се произвежда. Ако кръвната захар е висока, тялото губи течност, което води до обезводняване на тъканите в организма. Това се случва, защото тялото произвежда повече урината, като по този начин се отделя излишната не усвоена глюкоза от организма.


Диабетът причинява орални проблеми

Ако имате диабет, Вие сте по-склонни към състояние на нарушените на лигавицата в устната кухина. Затова оралните проблеми са много чести при хора с диабет. Кръвната захар осигурява отлична почва за развитие на бактерии и гъбички и може да намали способността на организма да се самолекува. Тези фактори поставят хората с диабет в по-голям риск за орални проблеми. В действителност, 33% от хората с диабет ще имат кожни изменения или слизестата тъкан, свързани с диабета в даден момент от живота си. Налице е също така силна връзка между диабета и зъбния кариес, както и лош дъх.

Настоящите проучвания са склонни да подкрепят по-висока честота и тежест на пародонтит при пациенти със захарен диабет. Разпространението на диабет при пациенти с пародонтит е двойно повече от пациенти с отсъствие на парадонтитно заболяване.

Сухотата в устата

Сухота в устата е термин, използван за описване на липса на влага в устата, което може да бъде причинено от диабет. Като неприятно чувство, сухота в устата също може да насърчи благодатна почва за развитие на бактерии. Важно е да се сведе до минимум възможността за устна или зъбна инфекция, тъй като това може да увеличи нивата на кръвната захар, когато тялото се опитва да се бори с инфекцията. Слюнката   играе важна роля в устата чрез контролиране нивата на бактерии, както и неутрализиране на отмиваната киселинност около зъбите и венците.

Заболявания на венците и диабет

Заболяването на венците е една от по-малко известни усложнения, които могат да засегнат хора с диабет. Около 33% от всички диабетици страдат от пародонтит по време на заболяването си.

При диабет с лошо регулиране, наличието на лепкави устни може да доведе до пародонтални заболявания както при деца, така и при възрастни. Когато тялото страда от диабет, структурата на кръвоносните съдове в устната кухина се променя. Това може да повлияе на ефективността на притока на кръв и на свой ред може да отслаби костите и венците, оставяйки ги по-податливи на инфекции. Освен това, ако диабетът не бъде добре контролиран, може да има по-високи нива на глюкоза в течностите в устната кухина. Това ще насърчи растежа на венците и развитието на болестотворни бактерии.

Симптомите на заболяване на венците

Симптомите на болестта на венците като резултат от диабет могат да се проявяват индивидуално или в групи. За да се получи точна диагноза, е необходимо да се консултирате със стоматолог. Симптомите на болестта на венците могат да включват следното:

 

Кървене в устата стимулирано от четка за зъби и / или зъбите

 

   • Венци в рецесия
   • Загуба на зъби
   • Наличието на гной между зъбите и венците
   • Подути или червени венци
   • Променено челюстно подравняване
   • Устойчив лош дъх

Copyright © 2020 Diaclin Bulgaria. All rights reserved.