Home Симптоми на Диабет

Симптоми по Кожата

Симптоми по Кожата

Диабетът може да засегне всяка част на тялото, включително кожата. Над 33% от хората с диабет ще имат проблеми по кожата в дадени области, засегнати от диабет в някакъв момент от живота си. В действителност, тези проблеми понякога са първият знак, за наличие на съществуващ диабет. За щастие, повечето кожни заболявания могат да бъдат предотвратени или лесно да се лекува, ако бъдат открити на време. Но ако не се поддържа правилна грижа за кожата, незначителните на пръв поглед наранения, могат да се превърнат в сериозен проблем с потенциално сериозни последици. Затова добрата грижа за кожата е първата стъпка, към намаляване на риска от инфекции.

Някои кожни проблеми се проявяват както при хора с диабет така и обратното. За това казваме че те са условни. Те включват бактериални инфекции, гъбични инфекции и сърбеж. Други кожни проблеми се случват почти само на хора с диабет. Те включват диабетна дерматопатия, некробиоза липоидика диабетикорум, диабетни мехури, и еруптивни ксантоматози.

Състоянието на кожата и диабет

Захарният диабет е група от метаболитни заболявания, които причинява висока кръвна захар, или защото тялото не произвежда достатъчно инсулин, или защото клетките не реагират на инсулин, който се произвежда. Ако нивото на кръвната захар (глюкоза) е високо, тялото губи течност, което води до сухота на кожата. Това се случва, защото тялото иска да изгуби излишъкът от глюкоза и прави това, като допълнително уриниране, по този начин разрушава водния баланс в организма. Кожата става суха, нервите, особено тези в краката и ходилата, не получават сигнали да се потят, поради което кожата става суха и загрубява. Изпотяването помага на кожата да бъде мека и влажна. Докато сухата кожа загрубява, зачервява се, образува се коричка по стъпалата и се напуква при неправилни грижи. Така кожата става входна врата за много микроорганизми. Микробите могат да влязат в кожата през пукнатините и да предизвикат бактериален свръх растеж. В допълнение с това могат да се развият нежелани инфекции.

Copyright © 2020 Diaclin Bulgaria. All rights reserved.